aa

Afgelopen zaterdag wist Harm van de wedstrijdcommissie op een trosje maden een heuse meerval te vangen in de Lage Vaart. Weliswaar geen monster maar ondanks dat is het zeker toch wel een bijzondere bijvangst. Er komen wel steeds vaker meldingen van gevangen meerval binnen, sinds er gericht op de meerval gevist mag worden neemt de populariteit van deze vis ook toe.

De meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem. In de grote rivieren komen meervallen voor in diepe kommen en jagen ze ‘s nachts op ondiepe plekken. Meervallen zoeken overdag graag een schuilplaats op waaronder ze kunnen schuilen.

aaa

In Nederland is de meerval inheems, in Flevoland zijn zelfs prehistorische resten van de meerval gevonden. Van oudsher is een geïsoleerde populatie bekend in de Westeinderplassen en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Door de inheemse status van de Nederlandse meerval is het niet toegestaan om in Nederland meerval uit te zetten, dit om vermenging met de unieke inheemse populatie te voorkomen.

De laatste jaren zijn meervallen al op allerlei plaatsen waargenomen, de exemplaren in de Flevopolder zijn waarschijnlijk ontsnapte exemplaren uit de voormalige OVB-viskwekerij. In de grote rivieren lijkt inmiddels een natuurlijke populatie voor te komen, er worden regelmatig meervalletjes van zo’n twintig centimeter gevangen. Sportvissers die gericht op meerval vissen vangen op de Waal exemplaren van 90 tot 160 cm groot. Kleinere exemplaren worden ook vaak gezien als bijvangst bij de palingvisserij.