a6

Waterplanten op het Weerwater en in de sierwateren, het blijft een terugkerend item bij de hengelsporters. En terecht, veel wateren zijn in het voorjaar en de zomer nauwelijks nog bevisbaar en het lijkt erop dat het steeds erger wordt. Over de oorzaak verschillen dan misschien de meningen, het lijkt toch wel vast te staan dat het steeds helderder worden van het water de grote boosdoener is. Hierdoor komt zonlicht op steeds meer gedeeltes tot op de bodem waardoor planten zich makkelijk kunnen ontwikkelen.

Deze problematiek is inmiddels uiteraard ook bij de gemeente wel bekend, even zoeken op de website van Omroep Flevoland levert direct al een behoorlijk aantal items hierover op, hieronder staan er een paar:

Afspraken gemaakt over waterplantenproblematiek: Almere 30 april 2014

Opnieuw overlast door waterplanten in Weerwater: Almere 17 juli 2014

Gemeente tevreden over aanpak waterplanten: Almere 27 februari 2015

Hengelsport in Lelystad klaagt: Lelystad 21 juni 2017

Waterschap belooft sportvissers Lelystad hulp: 6 augustus 2017

Het verwijderen van waterplanten kan overigens ook nog een nuttig bijeffect hebben, kijk maar eens op deze pagina. Daarnaast vonden we nog een artikel hierover uit het VISblad van oktober 2015.

 

Met enige regelmaat wordt er, waar het de waterplanten problematiek betreft, verwijtend naar de hengelsportvereniging gekeken. Helemaal terecht vinden wij dat niet. Het is in eerste instantie een zaak voor de eigenaar (gemeente Almere) en de waterbeheerder (Waterschap Zuiderzeeland), niet voor de visrechthebbende. Toch delen wij de zorg van onze leden en zijn wij uiteraard bereid mee te denken om een bijdrage aan deze problematiek kunnen leveren. Misschien kan er op iets meer gedeeltes gemaaid worden, of misschien moeten we inderdaad eens denken aan het uitzetten van graskarper? Recent stond er trouwens een wel heel erg enthousiast artikel over het uitzetten van graskarper in het VISblad.

De grote vraag is dan natuurlijk of uitzetten van graskarpers inderdaad dé oplossing is, en hoeveel graskarper je dan per hectare uit zou moeten zetten. Voor een stelsel van sloten zal je een aanzienlijk aantal visjes moeten uitzetten wil het effectief zijn. Je praat dan niet over 20 visjes maar over honderden. Deze visjes vreten veel en groeien daarom snel, tot het moment komt dat ze niet meer groeien. Dan vreten ze nog steeds maar gaan ook meer poepen waardoor de waterkwaliteit veranderd en draadalgen ontstaan. Het probleem wordt daarmee dan alleen maar erger.

Er zijn in Nederland wat experimenten gestart maar tastbare resultaten hebben wij nog niet gevonden. Wel zijn we wat documenten tegengekomen waar in ieder geval al wat interessante informatie in staat, je vindt de informatie via deze link en via deze link, altijd leuk om jezelf even ‘in te lezen’.

Dat waterplanten ook voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen is inmiddels door recente gebeurtenissen wel bekend.

a5